Kølesæd​

Frisk tappet hundesæd kan ved korrekt behandling holde sig mindst 4-5 dage!

Præpareret som kølesæd kan sæden sendes over længere afstande, hvis man ikke selv kan eller vil rejse langt med tæve eller han. Det kræver bare at sæden kan nå frem til modtageren på 1-1½ døgn, oftest med kurertransport, og at der ikke er import-/eksportrestriktioner. Indenfor EU går det som regel uden problemer.

Langt de fleste hanners sæd klarer at blive lavet til kølesæd, med mindre tab af befrugtningsevne end f.eks. ved frysning, og både præparering og forsendelse er væsentligt billigere end for frostsæd. Til gengæld er timingen vigtig, da sæden skal være så frisk som muligt ved inseminationen.

Det praktiske forløb - modtagelse

Selvom kølesæd har forholdsvist lang holdbarhed og kan tåle transport over store afstande, er anvendelsen meget afhængig af, at man gør alting på det helt rigtige tidspunkt, da timingen er altafgørende.

Først og fremmest er det tævens ægløsningstidspunkt, der er afgørende for, hvornår vi kan inseminere med kølesæden, og have bedst chance for at få en drægtighed ud af det. Derfor er det yderst vigtigt at foretage brunstkontrol af tæven med anvendelse af nøjagtigt og pålideligt udstyr til måling af progesteron i blodet.

I ”den anden ende” skal hanhunden være klar til tapning i dagene op til at tæven skal insemineres. Derfor skal hanhundeejeren have en aftale hos en dyrlæge med mulighed for at producere og sende kølesæd. Ligesom ved tapning af en hanhund til frysning af sæd, er det gavnligt for sædens mængde og kvalitet, hvis der står en højløbsk tæve foran ham på tapningstidspunktet.

Når tævens ægløsning kan afgøres med sikkerhed, vil optimal inseminering med kølesæd være 2-3 dage efter ægløsning. Det vil sige, at hanhunden skal tappes senest dagen før tæven skal insemineres, sådan at kølesæden ankommer her hos Canicold dagen før, eller tidligt på dagen, hvor den skal anvendes.

Eneste undtagelse er, hvis inseminationen skal ske på en mandag eller i weekenden. I så fald må kølesæden afsendes så den ankommer her fredag, da kurerfirmaerne ikke leverer lørdag-søndag.

Det praktiske forløb - afsendelse

Canicold kan producere og sørge for forsendelse af kølesæd til de fleste destinationer, forudsat transporttiden kan holdes indenfor 1-1½ døgn. Det er et krav, at det kan ske i henhold til modtagerlandets lovgivning. Er du i tvivl om, hvorvidt du kan sende kølesæd til en given destination, er du altid velkommen til at ringe eller skrive til os. Vi har erfaring med de fleste destinationer, og kan rådgive dig igennem hele forløbet.

Når du får besked fra modtageren, at tæven er i løbetid, og hvornår den har ægløsning, giver du selvfølgelig os besked. Vi aftaler da hvornår vi tapper din hanhund. Vi får bedst sædkvalitet og mængde, hvis du har mulighed for at medbringe en højløbsk tæve. Vi foretager en evaluering af sæden inden vi præparerer den til kølesæd, for at sikre os at kvaliteten og mængden er tilstrækkelig høj.

Sæden centrifugeres om nødvendigt, og prostatasekretet fjernes, hvilket forbedrer holdbarheden markant. Herefter tilsættes en speciel næringsvæske, som får sædcellerne til at holde sig levedygtige under transporten.

Den færdige blanding nedkøles og holdes nedkølet indtil sæden skal bruges til insemineringen. Sæd præpareret som kølesæd må under ingen omstændigheder fryses, -så dør den.

Kølesæd sendes i specielle neophor bokse, der er fremstillet netop til dette formål. Boksene indeholder to større køleelementer, således at sæden holdes nedkølet indtil den ankommer til modtageren.

Forsendelse sker oftest med kurer fra dag til dag (på hverdage) indenfor Europa, hvilket vi naturligvis kan tilbyde at arrangere. Skal tæven insemineres i weekenden eller en mandag må vi tappe og sende kølesæden torsdag formiddag, for levering fredag.

Kontakt os for at høre mere

Ring eller skriv gerne til os, hvis du har spørgsmål om kølesæd.

Vi har mange års erfaring med både at sende og modtage kølesæd, og hjælper gerne med informationer og planlægning.

Ring på telefon 40 25 04 24 eller send en e-mail til canicold@canicold.dk.

​​Følg Canicold på Facebook

Følg os på Facebook og få et større indblik i vores hverdag.​

Firma​​​oplysninger

​Canicold International ApS

CVR: 25072154

Personoplysninger

Adresse​​oplysninger

Hjelmsølillevej 1, Sandby

4171 Glumsø

(For GPS evt. 4160 Herlufmagle)

Kontaktoplysninger

Tlf.: 40 25 04 24

​E-mail: canicold@canicold.dk