Ultralydsscanning af hund

Ultralydsscanning er en sikker måde at be- eller afkræfte om en tæve er drægtig, men ultralydsscanning benyttes også til flere andre formål i forbindelse med det specialiserede reproduktionsarbejde, vi udfører hos Canicold i Glumsø.

De mere specialiserede typer af ultralydsscanninger kræver selvfølgelig både erfaring at udføre og scanningsudstyr, der giver den bedst mulige billedkvalitet.

Specialiseret erfaring og ultralydsscanner af særdeles høj kvalitet har vi naturligvis til rådighed for vores klienter hver dag.

Hos Canicold har vi derudover et unikt tilbud, idet vi hver torsdag har dyrlæge Henriette Medom Marqvorsen ved klinikkens scanner. Henriette er en af Danmarks førende indenfor ultralydsscanning i forbindelse med reproduktion. Hun har igennem en lang årrække arbejdet på et stort scanningsprojekt af tæver, der udmundede i et kompendie, som benyttes af dyrlæger i hele landet, når de scanner drægtige tæver. Henriette underviser også dyrlæger landet over i drægtighedsscanning, ovariescanning, beregning af forventet fødsel osv.

Vi hos Canicold er selvfølgelig rigtigt glade for, at vi kan tilbyde ultralydsscanning på dette højt specialiserede niveau til dig som opdrætter.

Hvad bruger vi ultralydsscanning til?

Brunstkontrol

Ovariescanning, dvs. ultralydsscanning af tævens æggestokke, er for mange opdrættere et oplagt tilvalg ved brunstkontrol. Her kan vi bl.a. få et overblik over hvor mange æg (follikler) der ligger klar til ægløsning (ovulation).

Ovariescanning benytter vi som en del af det samlede billede i brunstkontrollen, så når vi afgør ægløsningstidspunktet sammenholdes resultatet af både progesteronmåling, skedeskrab og ovariescanningen.

Ultralydsscanning benytter vi også som et stærkt værktøj til diagnosticering i tilfælde af tæver med uregelmæssige eller udeblivende løbetider, hvor scanning af ovarierne kan vise hvis årsagen f.eks. er cyster eller tumorer. Når vi scanner ovarierne bliver livmoderen også altid scannet igennem samtidig, så vi sikrer os, at det ikke er der, årsagen skal findes.

Drægtighed

Ved drægtighed kan ultralydsscanning give et fantastisk indblik i fostrenes udvikling.

Fra ca. 18-19 dage efter ægløsningen kan de kommende hvalpe ses som små væskeblærer i uterus (livmoderen).

Fra ca. dag 23-35 kan fostrene tælles (jo flere hvalpe der er desto sværere er det at give et præcist antal) og fra dag ca. 23 kan vi se fostrenes hjerteslag.

Igennem hele drægtigheden kan fostrenes udvikling følges i stor detalje. Med baggrund i vores store specialviden og erfaring med ultralydsscanning af rigtigt mange drægtige tæver, kan vi ud fra hvalpenes udviklingsstadie med en ultralydsscanning datere hvornår tæven har forventet termin. Dette gør vi bl.a. ved at se på specifikke strukturer og fostrenes kraniemål.

Vi elsker at vise ejerne de mange spændende detaljer, og giver altid en USB med billeder og film med hjem, så man let kan dele de glade nyheder med f.eks. hvalpekøbere.

I den sidste del af drægtigheden, ca. fra en uge før forventet termin (med visse racer endda lidt tidligere), kan vi kønsbestemme hvalpene, dog forudsat de ligger rigtigt for det.

Jo ældre fostrene er, desto flere detaljer kan vi se. Derfor hører vi også rigtigt ofte, at det har været en stor og særligt spændende oplevelse for ejere og opdrættere at få deres tæve ultralydsscannet i hendes drægtighed her hos Canicold.

Andre ultralydsscanninger

Udover ovariescanning og drægtighedsscanning anvender vi også ofte ultralydsscanning til f.eks. diagnosticering og kontrol af pyometra (livmoderbetændelse) og/eller endometritis.

Scanningen er også et godt redskab til at vurdere om der er brug for kejsersnit ved tæver hvor fødslen ikke går i gang som forventet, eller går i stå. Eller til at afgøre om alle hvalpe er kommet ud, hvis man er i tvivl.

Hvis vi ser noget andet

Når vi ultralydsscanner får vi et kig ind i hele hundens bughule. Vi er specialiseret i reproduktion, og derfor er det selvfølgelig primært livmoder og ovarier vi ser efter under en scanning, men det er ikke altid det eneste vi ser. Det sker indimellem, at vi ved ultralydsscanning tilfældigt ser andre ting, der muligvis ikke er helt, som de skal være. 

Da vi hos Canicold netop er meget specialiserede indenfor reproduktion, henviser vi i så fald til videre udredning, diagnosticering og eventuelt behandling ved egen dyrlæge eller anden specialist.

Kontakt os for at bestille ultralydsscanning af hund

Du er velkommen til at kontakte os for at høre mere om ovariescanning, fosterudvikling og drægtighedsforløb samt kønsbestemmelse. Vi har faste priser på ultralydsscanning af hund og andre scanninger. Desuden har vi en scanningspakke. Vi sender gerne en pris og afsætter tid til en konsultation.

Du kan ringe til os på telefon: 40 25 04 24 for at bestille tid eller for at få mere information. Du kan også skrive til os på e-mail: canicold@canicold.dk.

​​Følg Canicold på Facebook

Følg os på Facebook og få et større indblik i vores hverdag.​

Firma​​​oplysninger

​Canicold International ApS

CVR: 25072154

Personoplysninger

Adresse​​oplysninger

Hjelmsølillevej 1, Sandby

4171 Glumsø

(For GPS evt. 4160 Herlufmagle)

Kontaktoplysninger

Tlf.: 40 25 04 24

​E-mail: canicold@canicold.dk