Brunstkontrol og måling af progesteron

Hvorfor brunstkontrol?

Når du vil vide præcis hvornår det optimale parringstidspunkt er for din tæve, kan vi hjælpe dig. Skal du rejse langt for at komme til den hanhund du har valgt til din tæve, kan det selvsagt være en stor hjælp at vide, hvornår du skal tage af sted.

Skal tæven insemineres med frost- eller kølesæd er det vigtigt at vi kender det korrekte tidspunkt at foretage inseminationen på, så chancerne for drægtighed er så store som muligt.

Mange opdrættere vælger selvfølgelig også at udnytte muligheden for at få undersøgt deres tæve hos os i forbindelse med naturlig parring eller insemination med frisk sæd. Det er så ærgerligt at komme for sent og dermed misse en parring, og mange har ikke tid til at være væk fra familie og arbejde, hvis det viser sig at man er kommet for tidligt. 

Progesteronmåling og en klinisk undersøgelse kan afgøre hvornår det rigtige tidspunkt er. Der er ikke to tæver, der er ens – ikke engang to løbetider hos samme tæve, kan man regne med vil være ens, og derfor kan man heller ikke gætte sig til på hvilken dag, ægløsning finder sted.

Hvordan foregår brunstkontrol?

Brunstkontrol hos Canicold i Glumsø består af to dele. Den ene er en blodprøve til måling af hormonet progesteron. Den anden er en klinisk undersøgelse, hvor vi udfører en vaginalcytologi og vaginoskopi. Dette svarer til en gynækologisk undersøgelse af din tæve. Vi sammenholder resultaterne af alle dele af undersøgelsen – blodprøven, udseendet af skedens slimhinde, samt et celleskrab, som vi ser på under mikroskop, for at have de mest pålidelige oplysninger til dig, når vi giver dig resultatet.

Du er naturligvis med og står selv ved din tæve imens vi undersøger hende. Normalt er det ikke nødvendigt at barbere din tæves pels, for at tage blodprøven.

Vi sætter en halv time af til denne type konsultation, fordi der skal være god tid til dig og din hund, og fordi vi prioriterer at have tid til at svare på de spørgsmål, du måtte have.

Resultatet foreligger efter blot 1½ time. Vi ringer til dig med resultatet, så du får en grundig forklaring af hvad det betyder, og eventuelle spørgsmål kan besvares med det samme.

Hvornår og hvor mange gange skal tæven undersøges?

Ved de fleste tæver kan vi regne med at det ikke er for sent at lave første brunstkontrol, hvis vi starter på dag 9 i hendes løbetid.

Hvis hun på det tidspunkt er indenfor 2-3 dage før ægløsningen, kan vi se det på resultatet, og allerede da fastsætte det optimale parrings- eller inseminationstidspunkt. Nogle gange har en tæve senere ægløsning, og i så fald må vi lave en ny undersøgelse nogle dage senere.

Andre gange har ægløsningen fundet sted, og da kan det ske, at tæven skal parres snart. Dog er det yderst sjældent at en tæve er så langt på dag 9 i sin løbetid, at det er for sent. Inseminering med frostsæd foregår som regel ca. 3 døgn efter ægløsningen. Naturlig parring er optimalt 1-3 dage efter ægløsningen.

Hvad kan Canicold?

Vi er hos Canicold specialiserede i netop reproduktion hos hund og har derfor stor viden og erfaring samt specialiseret udstyr. Med dette kan vi fastsætte tidspunktet for tævens ægløsning med stor nøjagtighed. Det er vigtigt at være opmærksom på, at der findes forskellige laboratoriemaskiner til måling af progesteron. Hos Canicold har vi selvfølgelig en af de bedste maskiner i Danmark, en såkaldt Mini Vidas.

Undersøgelsesmetoden er helt afgørende i forbindelse med inseminering med køle- eller frostsæd, men også vigtig ved naturlig parring eller inseminering med frisk sæd.

Ud fra vores undersøgelser kan vi rådgive dig om, hvornår du skal parre/inseminere. Tidspunktet vi anbefaler vil være forskelligt alt efter om du vil parre naturligt en gang, eller to gange med en dags mellemrum, eller om tæven skal insemineres med køle- eller frostsæd.

Kontakt os for at høre mere om måling af progesteron og brunstkontrol

Ring eller skriv til os hvis du vil have hjælp til fastsættelse af optimalt parringstidspunkt.

Vi tilbyder også parringshjælp, inseminering frisk sæd, kølesæd og frostsæd, som vi modtager og opbevarer fra hele verden.

Vi holder til i Glumsø, og servicerer helt naturligt det umiddelbare område omkring os, blandt andet Næstved og Ringsted, men vores klienter kommer til os fra hele Danmark og endda også fra landene omkring os.

Vi står til rådighed alle ugens dage, herunder helligdage, dog skal der påregnes tillæg udenfor vores normale åbningstid.

Du kan ringe til os på telefon: 40 25 04 24 for at høre mere og/eller for at aftale en tid. Eller du kan skrive til os på e-mail: canicold@canicold.dk.

Eksempler på progesteronværdier i.f.t. parring/inseminering

PROGESTERON I SERUM (ng/ml)

CYKLUSSTADIE​

< 1

Anøstrus eller proøstrus, mindst 4 døgn til ægløsning​

2

Proøstrus, ca. 3 døgn til ægløsning

3

Proøstrus, ca. 2 døgn til ægløsning

4

Proøstrus, ca. 1 døgn til ægløsning

5 - 7

Ægløsning -> optimal parring 2 døgn efter​

Inseminering med frostsæd udføres sædvanligvis ca. 3-4 døgn efter ægløsningen.

NB: De fleste steder måles progesteron i ng/ml, men nogle resultater opgives i nmol/L.

(1 ng/ml = 3,18 nmol/L)

​​Følg Canicold på Facebook

Følg os på Facebook og få et større indblik i vores hverdag.​

Firma​​​oplysninger

​Canicold International ApS

CVR: 25072154

Personoplysninger

Adresse​​oplysninger

Hjelmsølillevej 1, Sandby

4171 Glumsø

(For GPS evt. 4160 Herlufmagle)

Kontaktoplysninger

Tlf.: 40 25 04 24

​E-mail: canicold@canicold.dk