Inseminering af hund

Inseminering er et alternativ til naturlig parring som man kan vælge at benytte sig af, af forskellige årsager. Hvis man f.eks. vil lave hvalpe med frost- eller kølesæd, er der ikke andre muligheder end at inseminere tæven.

Hos Canicold i Glumsø tilbyder vi insemination med både frisk sæd, frostsæd og kølesæd.

Vi evaluerer altid sædens kvalitet, inden vi inseminerer, uanset hvilken type sæd og hvilken type insemination vi foretager.

Nogle gange vælger opdrættere at inseminere med frisk sæd som alternativ til naturlig parring. De hyppigste årsager er, at parringen af en eller anden grund ikke rigtigt lykkes ved at sætte hannen og tæven sammen, eller at hundene af en eller anden fysisk årsag ikke kan klare en parring. Det kan være en ældre han der taber pusten, eller en han, der er for tung for tæven. Endelig er nogle racer ikke så gode til at parre som andre, og derfor er der også nogle racer, vi inseminerer med frisk sæd oftere end andre.

Når vi har lavet brunstkontrol af tæven og konstateret ægløsningstidspunktet, kan vi med stor sikkerhed inseminere på det optimale tidspunkt. I en travl hverdag vælger nogle at kunne planlægge en parring på denne måde. Alternativet kan være at køre til hanhund flere dage i træk, eventuelt over længere afstande, før en parring lykkes, og med risikoen for at den ikke gør det.

Chancen for drægtighed ved insemination med frisk sæd vaginalt er den samme som ved naturlig parring.

Typer af inseminering - hvornår og hvordan

Man kan benytte forskellige former for inseminering, afhængig af situationen. Tidspunktet man inseminerer på i forhold til tævens ægløsning afhænger også af situationen.

Vaginal insemination

Vaginal insemination anvender man normalt kun når man inseminerer med frisk sæd. Dvs. sæd man netop har tappet fra hanhunden få minutter forinden. Ved vaginal insemination lægges sæden højt oppe i tævens skede (vagina) ved hjælp af et kateter. Sæden deponeres lige foran indgangen til livmoderhalsen, dvs. samme sted som hanhunden ville have placeret sæden ved en naturlig parring.

Vaginal insemination med frisk sæd kan sammenlignes med en almindelig parring. Hvis man vil inseminere én gang sker det derfor optimalt 2 dage efter ægløsningen har fundet sted. Og vil man inseminere 2 gange, gøres det både dag 1 og dag 3 efter ægløsningen.

TCI (Transcervical Intrauterine Insemination)

TCI er en noget mere teknisk krævende form for insemination, hvor man med et videoendoskop fører et kateter igennem tævens livmoderhals (cervix) og helt ind i selve livmoderen (uterus). 

Sæden deponeres via kateteret direkte ind i tævens livmoder, så den kommer så tæt som muligt på hvor æggene befinder sig, når de er klar til befrugtning.

Ved brug af kølesæd og frostsæd insemineres altid ved TCI metoden. Man kan selvfølgelig også benytte TCI til insemination med frisk sæd, især i tilfælde hvor sædkvaliteten ikke er optimal.

Når vi inseminerer med kølesæd sker det på dag 2 eller 3 efter tævens ægløsning. Og når vi inseminerer med frostsæd sker dette på dag 3-4 efter ægløsningen.

De to ovenævnte typer af insemination, vi udfører her hos Canicold, gør ikke ondt på tæven. Selve inseminationen foregår med tæven stående på et bord, og det plejer at være problemfrit at holde hende under inseminationen. 

Tæven skal derfor heller ikke narkose, og kun i yderst sjældne tilfælde kan der være en tæve, der har brug for lidt beroligende.

Succeskriterier

Succes med inseminering af hund er afhængig af:

  • En frugtbar tæve
  • God timing af inseminationstidspunktet i i forhold til tævens ægløsning
  • God sædkvalitet og korrekt håndtering af sæden
  • Korrekt inseminationsteknik

Ring til os for at høre mere

Hos Canicold tilbyder vi effektiv inseminering af hund. Det kræver en hel del øvelse og erfaring, hvilket vi garanterer for at vi besidder.

Vi udfører, om muligt, inseminering af hund to gange, afhængigt af hvor meget sæd, der er til rådighed og i hvilken kvalitet. Flere insemineringer giver ofte bedre resultat og flere hvalpe.

Ønsker I at bestille tid eller høre mere om priser, er I altid velkommen til at kontakte os.

Ring på telefon 40 25 04 24 eller send en e-mail til canicold@canicold.dk.

​​Følg Canicold på Facebook

Følg os på Facebook og få et større indblik i vores hverdag.​

Firma​​​oplysninger

​Canicold International ApS

CVR: 25072154

Personoplysninger

Adresse​​oplysninger

Hjelmsølillevej 1, Sandby

4171 Glumsø

(For GPS evt. 4160 Herlufmagle)

Kontaktoplysninger

Tlf.: 40 25 04 24

​E-mail: canicold@canicold.dk